Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

5 věcí, které byste měli vědět o Číňanech: Bojí se čísel, léčí se penisy zvířat a nenosí kapesník

Čína je obrovská země s nespočtem krajových odlišností. Proto nelze paušalizovat ani generalizovat a tvrdit, že všichni Číňané dělají to, či ono nebo se chovají stejně. 

20.01.2020Celý článek »

Nejúžasnější místa Šanghaje: oběd stovky metrů nad zemí nebo vyhlídka z „Otvíráku“

Nejlidnatější město Číny, ve kterém žije necelých 25 000 000 lidí, se může pochlubit celou řadou architektonických skvostů a rarit. Najdete tady vyhlídky, které se dotýkají oblaků nebo na první pohled působí jako otvírák na lahve. 

12.12.2019Celý článek »

3 místa, která musíte v Číně vidět na vlastní oči

Číně je často přezdíváno „země kontrastů“. Nutno dodat, že zcela oprávněně. Můžete se tady totiž nechat okouzlit neposkvrněnou panenskou přírodou, ale i ultramoderními nákupními centry, jejichž mrakodrapy šplhají do oblak.

20.11.2019Celý článek »

4 věci, kterými vás Chrám nebes určitě zaujme

Chrám nebes patří společně se Zakázaným městem mezi nejvýznamnější památky Číny. Chrám, který vlastně není tak úplně chrámem, jakožto komplexem taoistických chrámů, jehož počátky sahají až do 15. století, najdete v historické části Pekingu. 

23.10.2019Celý článek »

5 zajímavostí, které jste nevěděli o terakotové armádě

Když obyvatelé vesnice Si-jang hloubili studnu, propadli se do obří jámy. Po pocitech prvotního zmatku je vystřídal šílený šok. Z ničeho nic se kolem nich totiž vyrojily tisíce vojáků v plné zbroji. 

05.09.2019Celý článek »

5 zajímavostí o Guilinu, o kterých jste určitě neslyšeli

Guilin – hlavní město čínské provincie Guanxi (Kuan-si), bylo dříve důležitým obchodním střediskem na kanálu spojujícím Perlovou řeku s Dlouhou řekou. Dnes už patří spíše mezi turistická lákadla. Co tady navštívit? Máme pro vás pět tipů!

10.08.2019Celý článek »

Pekingské hutongy – místo, kde se nespěchá a čas plyne přirozeněji

Samotný název „hutong“ pochází z mongolštiny a znamená studnu, kolem níž se rozvíjel život. Setkat se s ním můžete prakticky po celé Číně. Největší koncentrace hutongů je ale nepochybně v hlavním městě Pekingu. 

15.07.2019Celý článek »

Konfuciův chrám byl vystavěn na počest prvního čínského filosofa

Druhý největší chrám významného čínského filosofa Konfucia (ten největší je vystavěn v jeho rodišti v Qufu) najdete v Pekingu. Ačkoli není součástí přímo centra města, místní agentury sem pořádají časté výlety, takže není problém se sem dopravit několikrát denně.

10.06.2019Celý článek »

Moderní Peking: tyhle stavby vám vyrazí dech

Oblíbený cíl turistů – Peking se doslova rozrůstá před očima. Místo, kde se snoubí starobylá architektura s nesmírně moderními prvky, by si proto neměl nechat ujít žádný cestovatel. Co v moderním Pekingu navštívit? Tady je pár tipů.

21.05.2019Celý článek »

Opravdový Tibet na vás čeká v městečku Zhongdian

Město Zhongdian (chcete-li Čung-tien) najdete v provincii Yunnan (Jün-nan), asi 200 km na sever od Lijiangu (Li-ťiang) na hranici etnického Tibetu a Barmy. Další jméno městečka je Shangri-la, což je označení pro bájnou krajinu, která se objevuje v knize Lost Horizon (1933) od britského autora Jamese Hiltona. 

24.04.2019Celý článek »

Navštivte město pand, Chengdu. Je staré 2 500 let

Chengdu, chcete-li Čcheng-tu, je pátým největším městem Číny a hlavním městem provincie Sečuán. Najdete ho na jihozápadě země. Jeho stáří se odhaduje na neuvěřitelných 2 500 let.

13.03.2019Celý článek »

Město Lijiang zasáhlo zemětřesení. Ale dostalo se na seznam UNESCO

Přímo na hranicích Tibetu najdete překrásné údolí, jehož součástí je i město Lijiang, které je rozděleno na starou a novější část. Bohužel starou část silně poznamenaly rozmary přírody. V roce 1996 jej totiž zasáhlo zemětřesení. O rok později se Lijiang dostal na seznam světového dědictví UNESCO a na opravu města byly vynaloženy značné prostředky. 

22.02.2019Celý článek »

Horské městečko Dali: jezero Erhai a areál Tří pagod

Jihozápadní Čína má turistům mnohé co nabídnout. Jedním z lákadel je i horské městečko Dali, rozkládající se na březích jezera Erhai. Město se nachází v nadmořské výšce 1 900 m a je obklopováno majestátným a 4 000 metrů vysokým pohořím Cangshan (Cchang-šan).

23.01.2019Celý článek »

Největší zajímavosti o Dlouhé řece, které vás možná překvapí

Dřičhu, Čchang-ťiang, Modrá anebo Dlouhá řeka – tohle všechno jsou označení pro jednu z nejznámějších řek Číny, kterou většina z nás zná pod názvem Jang-c’-ťiang. Jang-c’-ťiang ukrývá nejedno tajemství, které se pokusíme odhalit v následujících řádcích. Máme pro vás několik zajímavostí, které jsou s Dlouhou řekou neodmyslitelně spjaté.

05.01.2019Celý článek »

7 fascinujících faktů, které jste nevěděli o Velké čínské zdi

Jako dlouhý drak se táhne napříč krajinou severní Číny. Opředena je celou řadou tajemství a starobylých legend. A stejně jako s mnohými dalšími stavbami Číny, je i s Velkou čínskou zdí spojena řada superlativů.

14.11.2018Celý článek »

Vedou vaše kroky do městečka Xi’an? Tohle zde musíte navštívit

Xi’an je hlavní město provincie Šan-si. Město leží ve střední Číně v oblasti kolem řeky Wei (Wej; přítok Žluté řeky), která je považována za kolébku čínské civilizace. Pochlubit se může bohatou historií i skutečností, že bylo hlavním městem 11 čínských dynastií. Ve svých cestopisech se o něm dokonce zmiňuje i Marco Polo.

09.10.2018Celý článek »

Ulice Wang-futing Road – pulzující srdce Pekingu

Čína, to není jenom Velká čínská zeď nebo Zakázané město. Stejně jako se mění její moderní tvář, tak se mění i návyky turistů. Spousta z nich míří do ulice Wang-futing Road, která je jednou z nejznámějších obchodních tříd v celé Čínské lidové republice.

17.09.2018Celý článek »

Čína se může pochlubit největším náměstím světa

Jen pro představu – Vatikán by se do něj vešel rovnou dvakrát, největší evropské náměstí Alexanderplatz dokonce sedmkrát. O náměstí Xinghai se ne nadarmo hovoří jako o pořádném kolosu. Lidé po něm přitom chodí teprve od roku 1997. 

20.08.2018Celý článek »

Poprvé v Číně? Tomuhle se nedivte…

Tak jste si splnili svůj velký sen a vydali se na pár dnů či týdnů do Číny. Čínská kultura vás může obecně uvítat stovkou tváří a ne všechny budou přívětivé. Čemu se v Číně nedivit? Máme pro vás praktický seznam.

13.07.2018Celý článek »

5 čínských NEJ? Našli jsme je pro vás

Říká se, že procestovat Čínu je jako projet celou Evropu. Tahle daleká země má totiž nejen rozlohu Evropě velmi podobnou, ale také v sobě snoubí různé kultury, zvyky a tradice. Pokud sem zamíříte, rozhodně nevynechejte návštěvu následujících pěti čínských „NEJ“.

04.06.2018Celý článek »

Čínská Havaj má jméno Hainan: Můžete se tu slunit a koupat

Díky svému tropickému charakteru je ostrov na samotném jihu Číny považován za americkou Havaj. Hainan byl dříve součástí Guangdongu, dnes jde o samostatnou provincii Čínské lidové republiky. 

08.05.2018Celý článek »

Čínské jídelní hůlky jako znak tradiční čínské kultury

Asi nikoho příliš nepřekvapí, že jídelní hůlky jsou jedním z nejstarších a nejznámějších znaků tradiční čínské kultury. Používání jídelních hůlek je rozšířeno zejména v zemích čínského kulturního okruhu, tedy v Koreji, Japonsku nebo Vietnamu. Na první pohled si je můžete splést s hůlkami japonskými. Ty ale mají, na rozdíl od těch čínských, zploštělou spodní část pro uchopení jídla.

21.04.2018Celý článek »

15 zajímavostí, které jste o Číně zaručeně (ne)věděli

Čína je místem neuvěřitelných zážitků i nečekaných možností. Nabízí opravdové architektonické i přírodní skvosty, přenádherné pláže, ale třeba i spoustu rarit, na které jste se báli byť jen pomyslet. Pojďme společně odhalit 15 zajímavostí, které jste o téhle super velmoci netušili.

14.03.2018Celý článek »

Čína a pláže? To jde dohromady! Našli jsme ty nejkrásnější

Do Číny míří většina turistů v souvislosti s poznáváním zdejších památek a jedinečné kultury, která jinde na světě prakticky nemá obdoby. Jen málokterý cestovatel sem ale míří výlučně za odpočinkem na překrásných plážích. O čínských plážích se toho totiž příliš neví. A to se pokusíme změnit!

12.02.2018Celý článek »

Čína si připsala další prvenství. Nejdelší most přes moře dlouhý 55 kilometrů

Čínská velmoc nás nepřestává udivovat. Na svém kontě má největší radioteleskop světa, nejdelší eskalátor, ale i nejpůsobivější a největší skleněnou lávku světa. 

02.02.2018Celý článek »

Dali – starobylé město na jihu Číny, které musíte navštívit

V jihozápadní části Číny, na břehu jezera Erhaj, se v téměř dvoutisícové nadmořské výšce nachází město Dali, jehož význam byl nejpatrnější v 9. století. Dnes ho však stále obdivujeme. Už třeba pro nádherná panoramata, která se zde nabízejí.

19.12.2017Celý článek »

Čínský Kamenný les: komu se bude líbit a kdo v něm nacházel útočiště?

Jak už název místa napovídá, nejde o ledajaký les. Kamenný les je soubor ohromných vápencových věží, a to v místě, které kdysi bývalo mořským dnem. Co tu najdete, čím vás ohromí a proč se sem vydávají hojně i domácí? 

21.11.2017Celý článek »

Chrám nebes: poklad v historické části Pekingu

Peking je sám o sobě zajímavý a nabitý pozoruhodnými místy, která byste při své návštěvě neměli minout. Co ale skutečně nesmíte vynechat, je Chrám nebes. Jde totiž o jednu z nejvýznamnějších památek města.

17.10.2017Celý článek »

Jeskyně Yungang: zavítejte do obdivuhodného komplexu!

Když vládci severních Wejů objednali tento zbožný projekt jako náhradu za předešlé pronásledování buddhistů, bylo 30 000 uměleckých rodin z Tun-chuangu přestěhováno, aby pracovali v jeskyních. Tisícům sochařů trvalo 50 let, než vytvořili 100 000 soch vytesaných do zdí dvaceti skalních chrámů.

06.09.2017Celý článek »

Proč zamířit do Datongu? Prozradíme 3 nejpádnější důvody!

Pokud máte při své dovolené v Číně čas nebo zatím jenom plánujete, kam se vydat, abyste poznali to nejlepší, nezapomeňte přitom na Datong neboli Ta-chung. Město i jeho okolí nabízí nejednu zajímavost, která vám bude za vidění stát. 

03.08.2017Celý článek »

5 nejoblíbenějších „čín“, na kterých si pochutná i Evropan

Tedy možná hlavně Evropan, protože „čínu“ si dneska dáváme nejen v čínských restauracích, ale i doma s trochou snahy o napodobení. Máme pro vás pět nejoblíbenějších jídel a jejich chutí. Rozhodně byste je měli vyzkoušet.

19.06.2017Celý článek »

Tohle se pije v Číně. Věděli jste to?

Jasně, až pojedete do Číny, budete pít vodu, protože to bez ní moc nejde. To ale není všechno a byla velká škoda ošidit se o některé zdejší nápoje. Máme pro vás pár tipů na to, co byste rozhodně měli ochutnat.

22.05.2017Celý článek »

Vesnice Banpo: kousek neolitu v moderní době prostě musíte vidět

Více než 10 tisíc kamenných nástrojů a jiných předmětů, 250 hrobů nebo 100 základů budov. To a mnoho dalšího objevili pracovníci najatí k vykopání půdy v místě, kde měla být postavena továrna. Stalo se tak v roce 1953, vesnice však fascinuje dodnes.

20.04.2017Celý článek »

Jeskyně rákosové flétny: čarokrásná pohádka plná barev vás okouzlí

V čínském Guilinu najdete nádherné poklady, které vytvořila sama matička příroda. Její umělecká díla nás okouzlují po celém světě, ale tady v Číně nám přímo berou dech. Co všechno se schovává v Jeskyni rákosové flétny?

07.04.2017Celý článek »

Čaj, který vám doslova vykvete před očima

Malou voňavou kuličku z usušených lístků ponoříte do průhledné skleněné nádobky, zalijete horkou vodou a pozorujete, jak se čajový smotek pomalu mění v čarokrásný květ. Je to zázrak? Pro někoho možná. Ve skutečnosti však jde o kvetoucí čaj, který se do povědomí čajomilů dostal poměrně nedávno. 

01.04.2017Celý článek »

Letní palác v Pekingu: kde tráví císařská rodina léto?

Rovnou by se chtělo říct, kam se vydávala tak nějak „na chalupu“. Chalupa to ale zdaleka není. Palácový komplex na severozápadním předměstí Pekingu zaujímá skoro tři kilometry čtvereční a tvoří ho na tři tisícovky staveb a také spousta vodních ploch. 

27.03.2017Celý článek »

Tři soutěsky – přehrada, která vzbuzuje hrůzu i úctu

Přehradní hráz s největší vodní elektrárnou na světě si zaslouží obdiv, ale zároveň nahání strach, asi jako každý takový kolos. Nachází se na řece Jang-c‘-ťiang v čínské provincii Chu-pej a její stavba byla dokončena v roce 2006. Podívejme se na ni zblízka.

22.03.2017Celý článek »

I-ťing: Tajuplný systém šesti čar, který udivuje i v 21. století

O I-ťing neboli Knize proměn jistě něco zaslechl každý. Málokdo ale ví, co přesně si pod tímto názvem představit. Přitom jde o dílo, které významně ovlivnilo utváření čínské kultury. Podívejme se na něj společně a odhalme její tajemství!

09.03.2017Celý článek »

Bydlet v luxusní koblize? Čína je hotelový vizionář

Považujete singapurský hotel Marina Bay Sands za přežitek? Ledový hotel, nacházející se zhruba 200 kilometrů od polárního kruhu ve vesničce Jukkasjärvi je na vás příliš studený? A co takhle si ustlat v nejpodivnějším hotelu Číny, jehož jméno je Sheraton Huzhou Hot Spring Resort a připomíná obří koblihu plující na vodě!

22.02.2017Celý článek »

Chang-čou: jezero v centru města a čajové plantáže nadosah

Už Marco Polo ve 13. století, kdy město Chang-čou při svých cestách objevil, věděl, že právě projel jedním z nejkrásnějších měst na světě. Je nad slunce jasné, že se od té doby mnohé změnilo, některé krásy ale k městu neodmyslitelně patří. 

06.02.2017Celý článek »

Ghost Festival: jak k sobě jdou rýže a mystika?

Čína je nádherná a její kultura je pro nás Evropany zvláštní, odlišná od té naší. Proto občas nevěříme vlastním očím, co vidíme, ať už jde o přírodní úkazy, nebo o svátky a obřady. Jedním z těch, které nás mohou dokonale vyvést z míry, je Ghost Festival.

01.02.2017Celý článek »

8 zajímavostí o Žluté řece, které jsme si nevycucali z prstu

Žlutá řeka, druhý nejdelší tok v celé Číně, je docela zajímavý přírodní útvar. Její cesta začíná v nadmořské výšce 4 800 m na Tibetské náhorní plošině a do cíle v zálivu Pochaj to má 5 464 km. A co ještě? Dozvíte se vzápětí!

23.01.2017Celý článek »

8 věcí o současném dalajlámovi, které vás (možná) překvapí

Dalajlámu zná bez pochyby celý svět. Nejde o jednoho člověka, ten současný je již čtrnáctým v pořadí. Jde o duchovního vůdce Tibeťanů obecně. Podívejte se na něj dnes s námi a zjistěte o něm překvapivá fakta!

10.01.2017Celý článek »

4 zajímavá místa v rodišti mudrce Konfucia, která stojí za vidění

Znáte východočínské město Qufu? Že ne? Byla by škoda, kdybyste u tohoto nepoznání zůstali. Jde totiž o rodiště věhlasného čínského filozofa Konfucia, který se zasloužil o formování myšlení nejen Číňanů, ale také dalších národů.

06.01.2017Celý článek »

Klášter Šaolin: zábava na prvním a tradice až na druhém místě

Bohužel se stává, že z míst, která by měla být vedena v posvátné úctě místních i turistů, se stanou místa sloužící jen a pouze k výdělku. Taková záležitost se nevyhnula ani Číně. Klášter Šaolin slouží jako dějiště televizních show a vystoupení.

03.12.2016Celý článek »

Dračí studna: nejznámější zelený čaj s nefritovou barvou

Už jste pili Dračí studnu? Ptáme se vážně. A nespletli jsme se, nemyslíme „z Dračí studny“. Nepili a neznáte ji? Pojďte se s tímto úžasným zeleným čajem seznámit. Rozhodně to stojí za to.

24.10.2016Celý článek »

Dům Tančící vody – proto má být Macao ve vašem hledáčku!

Při ústí Perlové řeky, asi 60 kilometrů západně od Hongkongu, se rozprostírá čínská autonomní oblast Macao a vy byste ji při svém cestování po Číně neměli minout. Váže se k ní spousta zajímavých faktů, ale tentokrát se zaměříme na Dům Tančící vody. 

04.10.2016Celý článek »

Nejvyšší a nejdelší skleněný most na světě je teď v Číně

Projít se po dlouhém mostě mezi dvěma skalami, už je to samo o sobě pro některé lidi výkon hodný medaile. A co takhle když je to skleněný most, vidíte před sebe, kolem sebe i pod sebe? A co když je nejdelší na světě?

16.09.2016Celý článek »

Je Čína drahá, nebo ne? Máme pro vás přehled cen!

Láká vás vycestovat do Číny, rádi byste si odsud přivezli suvenýry a ochutnali nějaké dobré jídlo? Možná však netušíte, kolik vás to bude stát. Kdo by taky choval přehled o čínských cenách? Připravili jsme pro vás přehled cen toho, co byste v Číně mohli potřebovat.

18.08.2016Celý článek »

Velká čínská zeď: tohle jste o ní možná nevěděli!

Velká čínská zeď bezpochyby patří k těm největším atrakcím Číny, kterou nesmíte vynechat, když se do této země vydáte. Víte ale, proč vznikla a že není souvislá po celé své délce? To a mnohem více se dozvíte v následujících řádcích.

19.07.2016Celý článek »

Náměstí Nebeského klidu: poznejte jeho historii, než se na něj vydáte!

Jedním z nejnavštěvovanějších míst v čínském Pekingu je Náměstí Nebeského klidu. Pro Číňany je důležité především z historického hlediska. Konaly se tu totiž akce, které dnes považujeme za historické milníky.   

15.06.2016Celý článek »

Nanking – údajně nejkrásnější město Číny. Na co se v něm zaměřit?

Tím údajně nejkrásnějším městem Číny je město Nanking, hlavní město provincie Jiangsu. Významné je zejména díky své historii a kultuře a jeho název lze přeložit jako „jižní hlavní město“ – to ostatně odpovídá. Nanking byl několikrát hlavním městem celé Číny. Čím je i dnes tak zajímavé?

20.05.2016Celý článek »

Co objevovat v Pekingu? Zakázané město, Letní palác nebo Chrám nebes

Chystáte se při své cestě do Číny objevit něco z krás metropole Pekingu, nebo se jen tak zvědavě rozhlížíte po internetu a toužíte se dozvědět zajímavosti? Ať tak, či tak, jste na správném místě. Co by tedy žádný turista neměl vynechat a zvídavý člověk by měl vědět? 

12.04.2016Celý článek »

Li-ťiang: město, které vstalo z popela

Budete-li cestovat po Číně a naskytne se vám příležitost vypravit se do města Li-ťiang v provincii Jün-nan, rozhodně jí využijte. Už na první pohled vás zaujme ohromným množstvím vody – kanálů, drobných potoků i více než třemi stovkami mostů a můstků. A kromě je toho je samozřejmě záhodno poznat staré město, které existuje už zhruba 800 let a turisty je stále velmi vyhledávané.

17.03.2016Celý článek »

Vyzkoušejte v Číně jíst hůlkami – je to nezapomenutelné!

Pokud se chystáte do Číny a už máte naplánovanou trasu, kterou chcete projet a na níž chcete poznávat nejrůznější zajímavosti této země, neochuďte se o zážitek a zkušenost stravování pomocí hůlek. Jistě, můžete to vyzkoušet i v Česku. Ale v Číně to má docela jiné kouzlo. 

24.02.2016Celý článek »

Navštivte jedno z největších mauzoleí na světě. Potkáte v něm terakotovou armádu!

Vydáte-li se do Číny a budete mít cestu přes provincii Šen-si, konkrétně kolem města Si-an, udělejte si zde přestávku a projděte si jedno z největších a nejbohatších mauzoleí na světě. To zdejší ukrývá známou terakotovou armádu – a kdo by nechtěl takový skvost vidět na vlastní oči? 

18.01.2016Celý článek »

3+2 nejzajímavější místa Hongkongu, které si nesmíte nechat ujít

Ostrov Lantau, plíce Hongkongu

Je naprosto úchvatné, že i v Hongkongu se dá žít postaru, například na vybraných místech na ostrově Lantau, který je specifický zachováním původní vegetace. Kromě toho jde také o největší ostrov Hongkongu.

30.11.2015Celý článek »

Chrám visící na skále: 40 místností ve 40 metrech udivuje už 15 století

Vystavět stavbu se 40 místnostmi rovných 40 metrů nad zemí? Ve výklenku na skále? I dnes by to byl problém. A co teprve v 5. století našeho letopočtu. A přeci to tehdy dokázali. A chrám Hengšan je dodnes po právu považovaný za jeden z technických divů starověku. Pojďte se s ním seznámit blíž!

15.10.2015Celý článek »

Čína versus UNESCO: Na slavném seznamu má 48 zástupců

Seznam světového dědictví – ať už přírodního nebo kulturního – je pořádně dlouhý. Na seznamu de facto nejslavnějších míst světa je k červenci 2015 více než tisíc zástupců, konkrétně 1031. A hned 48 z nich leží na území Číny. Více už jich je jen v Itálii.

10.07.2015Celý článek »

Kamenný les v Číně: Poznejte místo opředené legendami

Můžete se tady procházet, schovávat ve stínu před horkým sluncem, bloudit, schovávat se… jako v běžném lese. Akorát, že tento les není běžný. Je kamenný a zároveň je jednou z největších atrakcí Jihočínského krasu v provincii Yunnan.

16.06.2015Celý článek »

Dobrá úroda? Čínský císař o ni prosil v chrámu Nebes!

Symboly Pekingu? Zakázané město, náměstí Nebeského klidu, ale i chrám Nebes. Komplex taoistických chrámů na jih od centra města je svojí rozlohou srovnatelný se Zakázaným městem. A právě ze Zakázaného města sem vyráželi čínští císaři, kteří tu prosili za dobrou úrodu.

22.05.2015Celý článek »

Palác nad oblaky: Vydejte se do paláce Potála s tisícovkou místností

První pohled na palác Potála vám vezme dech. A to nejen proto, že leží v nadmořské výšce asi 3700 metrů nad mořem. Tenhle palác nad oblaky je totiž krásný a majestátně se tyčí nad tibetským městem Lhasa. Od 50. let 20. století je, stejně jako celý Tibet, pod nadvládou Číny.

16.04.2015Celý článek »

Čína je automobilový ráj: Ale až v posledních letech

Na světě není země, která by vyrobila víc automobilů. Čína je automobilová jednička a mototrhu se rozpíná stále víc a víc. Přitom ještě v osmdesátých letech byl automobil v Číně vzácnost a vyrobilo se tu jen pár kousků…

27.02.2015Celý článek »

Rok Kozy se blíží: Čekejte pohodu a méně stresu

Zatímco my už máme oslavy nového roku 2015 za sebou a pomalu odkrajujeme den za dnem v novém roce, čínská populace ještě pořád odpočítává poslední dny do skončení roku starého. Čínský nový rok totiž přijde až 19. února. A Koně vystřídá Koza.

13.01.2015Celý článek »

Tady bije srdce Číny: Náměstí Nebeského klidu

Neodpočinete si tady – není si kam sednout. Před sluncem se tu neschováte – nejsou tu žádné stromy. Náměstí Nebeského klidu v Pekingu je obrovskou nezastavěnou plochou, kterou dnem i nocí monitoruje policie a také místem, kde se prolévala krev.

03.01.2015Celý článek »

Čínská etiketa: Nedívejte se do očí a u stolu klidně mlaskejte!

V Číně je všechno jinak. A platí to i pro formality a zdvořilosti. Zatímco ve střední Evropě je nemyslitelné, aby člověk u stolu mlaskal, v Číně je to žádoucí symbol toho, že vám chutná. A spropitným můžete naopak urazit.

31.10.2014Celý článek »

Naučit se čínsky: To jsou tři roky tvrdé a intenzívní práce

Jazyk s největším počtem mluvčích, zároveň ale jazyk, který se nenaučíte za pár měsíců, ani za rok. Na to, abyste zvládli čínštinu, podle lektorů potřebujete tři roky tvrdé dřiny. Vždyť spisovná čínština prý obsahuje až 50 tisíc různých znaků.

25.09.2014Celý článek »

Vystoupejte na Květinovou horu a odhalte tajemství taoismu

Taoismus je filosofický směr, který je v Číně dodnes velmi populární. Centrem tohoto směru je pak pět posvátných hor taoismu, z nichž každá reprezentuje jeden z pěti světových směrů v taoistickém pojetí chápání světa. Květinová hora je „západem“ a vystoupat na ní vůbec není jednoduché.

04.08.2014Celý článek »

Mauzoleum Mao Ce-tunga: Nezastavujte, nemluvte a odevzdejte fotoaparáty!

Buďte tiše, nemluvte, odevzdejte fotoaparáty a kamery a hlavně se nezastavujte! Tak by se daly stručně shrnout pokyny, které musí dodržovat každý turista, který se rozhodne prohlédnout mauzoleum Mao Ce-tunga na náměstí Nebeského klidu v Pekingu.

07.07.2014Celý článek »

Pět čínských nej, které nesmíte vynechat: Velká zeď, terakotová armáda a Voňavý přístav!

Čína je obrovská země a prozkoumat ji celou by byl úkol na několik životů. Jako turista do ní ale obvykle člověk přijede jen na pár dnů, maximálně týdnů. Co tedy nevynechat? Rozhodně ty největší turistické taháky: Velkou čínskou zeď, terakotovou armádu, ale i Hong Kong nebo Šanghaj. Podívejte se na top místa s námi!

16.06.2014Celý článek »

Čínská města duchů: Děsivý opuštěný lunapark i obchoďák bez obchodů

Je to paradox – na jedné straně přelidněné ulice Pekingu a přeplněný Hongkong, kde je jedna z nejvyšších hustot zalidnění na světě. A na straně druhé? Města duchů, ve kterých žije pár tisíc místo pár milionů obyvatel. Proč? Protože manažeři přecenili kupní sílu.

20.05.2014Celý článek »

Duben je v Číně ve znamení aut

Jste fanoušek silných motorů, sledujete všechny novinky ze světa motoristického sportu i průmyslu? Benzín vám voní a zvuk motoru je pro vás lepší muzika než slavné album Thriller od Michaela Jacksona? Pak určitě máte na duben koupenou letenku do Číny. Ta se totiž v dubnu stane středobodem motoristického světa.

07.04.2014Celý článek »

Do oblak! Jaká je cesta do Lhasy po nejvýše položené železnici světa?

Jaká je cesta po nejvýše položené železnici světa? Fascinující. A rozhodně pohodlnější, než by člověk čekal. Cesta z Pekingu do Lhasy totiž probíhá moderním vlakem – ve kterém nechybí kyslíkové masky, jídelní vůz a až překvapivý komfort, který by člověk na čínské železnici možná nečekal.

07.03.2014Celý článek »

Nefritový kruh v Kantonu: Podívejte se na stavbu, která bere dech

Kvadratura kruhu. Zapeklitý problém, který řešili už učenci v renesanci. A zdá se, že v jihočínském Kantonu ho konečně rozsekli. Tedy alespoň v nadsázce řečeno. Na břehu Perlové řeky totiž vznikla stavba, která má tvar kruhu a po jejímž obvodu je čtvercový motiv. To je ta slavná „Kvadratura kruhu“ tvrdí teď tvůrce Joseph di Pasquale.

20.02.2014Celý článek »

Rok Koně je tady! Co přinese a jak se slaví jeho příchod?

Zatímco většina světa má oslavy příchodu nového roku už dávno za sebou, v Číně se příchod roku Koně, který vystřídal rok Hada, slaví až na konci ledna. O to ale důkladněji. Vždyť oslavy lunárního Nového roku probíhají patnáct dní.

03.02.2014Celý článek »

Hongkong – kousek evropské kultury v srdci Číny

Panorama mrakodrapů s pozadím Jihočínského moře, křivolaké uličky rybářské osady Stanley, na jedné straně tak trochu koloniální atmosféra, na straně druhé ruch v obchodní čtvrti Kowloon. To všechno je Hongkong, metropole, která se pyšní značnou mírou autonomie.

29.12.2013Celý článek »

Čínská kuchyně: Sečuánská jídla pálí a kantonská kuchyně si libuje v netradičních ingrediencích

Zapomeňte na litry glutamátu a tuny škrobu. Tradiční čínská kuchyně je úplně jiná, než jak ji známe z čínských bister v Česku. Čínská kuchyně sází na – pro nás – netradiční suroviny, rychlou přípravu a estetickou podobu jídla. Ochutnejte!

26.11.2013Celý článek »

Šanghaj: Nejlidnatější město Číny a ráj nákupů

Čínská Šanghaj je jedno obrovské mraveniště. Skutečně! Jde totiž o nejlidnatější město celé Číny, ve kterém na celkem malém prostoru žije 23 milionů obyvatel. A možné je to díky ohromným mrakodrapům, které vytvářejí panorama podobné tomu v New Yorku.

03.10.2013Celý článek »

Slavné Ptačí hnízdo – svůj vrchol zažilo během olympiády, teď je prázdné

Pro diváky všechny vypuklo v magické datum a v magický čas – 8.8. 2008 v osm hodin večer. To na Pekingském národním stadionu odstartovaly Letní olympijské hry – nicméně pro stadion to byla premiéra a dost možná na dlouhou dobu i derniéra. Slavné Ptačí hnízdo je prázdné.

02.09.2013Celý článek »

Tady se při výšlapu zapotíte! Nebezpečný Sráz tisíce stop

Může se pochlubit titulem jednoho z nejnebezpečnějších míst na světě. Čínská hora Chua-šan a Sráz tisíce stop, který ji proslavil. Pokud se rozhodnete vydat nahoru a prozkoumat všech pět místních vrcholků, pak vězte, že vás čeká jedna z nejnebezpečnějších stezek pro pěší na světě.

08.08.2013Celý článek »

Medvídek panda – diplomat v čínských službách

Je roztomilý, je chráněný, je velmi ohrožený a žije jenom v Číně. Seznamte se, medvídek panda, tedy přesněji řečeno panda velká. Symbol Číny, který politický režim v této zemi využívá v diplomacii. Vždyť kdo by odmítl tak roztomilý dárek?

02.07.2013Celý článek »

Zakázané město: Nezvané hosty po vstupu posílali na smrt

Obyčejný člověk byl za vstup do Zakázaného města potrestaný obvykle trestem smrti. Zakázané město tedy bylo skutečně zakázané. Pět set let do něj měl přístup jen císař a jeho doprovod, běžným lidem se komplex několika set budov otevřel až v roce 1911.

03.06.2013Celý článek »

Terakotová armáda – hrozivých 8000 vojáků bylo objeveno náhodou

Šok čínských rolníků, když se v roce 1974 propadli do jámy a obklopili je vojáci v plné zbroji, musel být obrovský. Zmizel ale ve chvíli, kdy zjistili, že všichni vojáci jsou hlinění. A svět tak přišel k jednomu z největších historických pokladů, které má – k terakotové armádě.

16.05.2013Celý článek »

Nejdelší stavba světa – Velká čínská zeď

Dříve se tvrdilo, že je Velká čínská zeď vidět z vesmíru. Dnes víme, že to není pravda, nicméně Velká čínská zeď i tak zůstává symbolem Číny a jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů planety. A pozor – byla zařazena i na seznam sedmi nových divů světa.

09.04.2013Celý článek »

Vítejte v roce Hada!

Čínský nový rok je nejvýznamnější svátek celé Jihovýchodní Asie.  Občas se můžete setkat i s označením „Svátky jara“, tento název ale požívají spíše lidé, kteří bydlí mimo Čínu.

01.03.2013Celý článek »

Čínský čajový zázrak: Čaj Pchu-er z provincie Jün-nan

Čína je zemí čajů. A králem mezi všemi čínskými čaji je bezesporu Pu-erh. U nás ho nejčastěji popíjíme v tmavé variantě, ve variantě, která má zemitou chuť, nicméně existuje i Pu-erh zelený a bílý – a všechny mají pozitivní vliv na trávení.

18.01.2013Celý článek »

Oslava megalomanie – přehrada Tři soutěsky

Splněný sen megalomanů, ekologická hrozba pro obrovské území Číny a také největší přehrada s největší elektrárnou na planetě – to vše jsou Tři soutěsky.

27.12.2012Celý článek »

Lhasa, autonomní oblast Tibet

Do hlavního města tajuplného Tibetu se mohou odvážit pouze cestovatelé v dobré fyzické kondici: nadmořská výška 3600 metrů totiž řádně prověří jak dýchání, tak i krevní oběh.

25.10.2012Celý článek »

Baotou, Vnitřní Mongolsko

Tip na výlet v Číně: Baotou (Pao-tchou), Vnitřní Mongolsko. Dnes ocelářské město a průmyslové centrum provincie nabízí několik zajímavých památek, především dvě pagody v tibetském stylu.

18.09.2012Celý článek »

Čína, země padělků?

Čína je známá především tím, že většina zboží, které můžeme u nás zakupit, je v Číně vyrobeno. Čína je ale také zemí, kde se nebojí světoznámé značky zboží a výrobků trochu "ohnout" a představit tak vlastní levnou alternativu, která se však od originálů rozeznává jen velice těžko.

25.08.2012Celý článek »

Výlet do Číny? Co všechno k tomu potřebuji?

Zlákala Vás Čína a rádi byste se do této asijské země podívali? Připravili jsme souhrn informací a nutných dokumentů spojených s návštěvou této země.

17.07.2012Celý článek »

Čínský horoskop

Čínský horoskop nám umožňuje podívat se na zvěrokruh z jiného úhlu pohledu. Jeho systém je poněkud odlišný, je založen na soustavě 12 „zvířat" a pěti živlů. Těm jsou přiřazeny časová období. Jedno „zvíře" vždy vládne určitému roku, který je oproti našemu kalendáři posunut, začíná přibližně na přelomu ledna a února.

04.06.2012Celý článek »

Rok 2012 rok Draka

Po klidném, až líném roce Zajíce, čekejme velkolepý nástup vlády mocného a vznešeného Draka. Naše smysly se probudí, dostaneme odvahu riskovat, slovům jako opatrnost či obezřetnost se budeme doslova vysmívat.

02.05.2012Celý článek »

Chrám jadeitového Buddhy

Chrám jadeitového Buddhy (Jü-fo S’) v severozápadní části Šanghaje byl založen za vlády dynastie Sung. Ukrývá dvě nesmírně cenné Buddhovy sochy z jadeitu – jednu sedící a druhou ležící.

03.04.2012Celý článek »

Jeskyně Mo-kao

Navzdory obtížím, které je po cestě potkají, se turisté stále vydávají do tohoto města starého 2000 let, aby viděli nejpřitažlivější staré nástěnné malby a malované sochy, možná nejkrásnější v celé Číně.

06.03.2012Celý článek »

Chengdu

Mírné klima s častými mlhami se podílí na tom, že Chengdu je po celý rok plné svěží zeleně a rozvitých květů. V tomto podnebí se dobře daří bambusu, oblíbené potravě pand velkých, roztomilých zavalitých medvídků.

07.02.2012Celý článek »

Kamenný les

Vydáte-li se z Kchun-mingu směrem na jihovýchod, zhruba po osmdesáti kilometrech se dostanete do oblasti tzv. Kamenného lesa, bizarní krasové krajiny plné fantastických vápencových útvarů, které tvoří největší přírodní kamenné bludiště na světě.

05.01.2012Celý článek »

Pouštní město Dunhuang

Dostat se do ospalého pouštního města Tun-chuang (Dunhuang) v provincii Kan-su znamelo dříve cestovat 24 hodin vlakem a navíc ještě 2–3 hodiny autobusem nebo v lepším případě džípem. Takové cestování je ovšem minulostí, nyní vás čeká příjemná cesta letadlem ze Si-anu nebo Pekingu.

06.12.2011Celý článek »

Skalní jeskyně Lung-men

Málokde se můžeme setkat s tak starým sochařským uměním jako v Číně. Jeskyně Lung-men leží asi 14 kilometrů jižně od Luo-jangu a jsou právem považovány za jednu z největších a nejpozoruhodnějších pokladnic sochařského umění staré Číny.

10.11.2011Celý článek »

Výlet lodí po řece Li

Fantastický zážitek skýtá plavba výletním parníkem po řece Li. Málokde na světě byste dokázali najít tak romantickou a působivou krajinu s překrásnými horami a skalami. Život místních obyvatel je navíc silně spjat s vodou.

15.10.2011Celý článek »

Plavba po řece Jang-c’-ťiang

Velice silným a vzrušujícím zážitkem, a to i navzdory projektu přehrady je plavba na palubě výletního parníku proslulými soutěskami řeky Jang-c’-ťiang. Oficiální název tohoto říčního úseku je San-sia (San Xia) čili „Tři soutěsky”.

31.07.2011Celý článek »

Kamenné sochy v jeskyních Dazu

K největším uměleckým pokladům Číny patří vedle jeskyní Mo-kao na Hedvábné stezce u Tun-chuangu buddhistické sochy v jeskyních Dazu.

31.07.2011Celý článek »