Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Výlet lodí po řece Li

Přidáno: 15.10.2011 | Autor: Redakce

Výlet lodí po řece Li

Prostředí podél řeky Li musí uchvátit snad každého. Po cestě můžete spatřit mnoho obrázků – ženy, keré perou prádlo na břehu řeky, rybáře, kteří loví ryby z bambusových vorů za pomocí kormoránů, buvoly, kteří pijí vodu a koupou se na mělčině.

Turistické lodě vyplouvají zpravidla již brzy ráno z přístaviště v blízkosti „Mostu osvobození” v centru města Kuej-lin. (Při nízkém stavu vody v suchých obdobích roku absolvujete úvodní úsek cesty autobusem.) Velká moderní plavidla s kapacitou více než 100 pasažérů jsou po trase vlečena na lanech, takže nikoho neobtěžuje hluk motorů. Zapálení fotografové zatím mohou ukořistit nejrůznější zajímavé záběry – plovoucí bambusové vory, sampany či tažné čluny.

Dalšími pozoruhodnými útvary, které lze spatřit během plavby k jihu, jsou Pagoda (této skále se někdy říká též „Válečná loď”), Tunel, Prázdná váza a Bojující kohouti. Ves U Dračí brány, malá osada na levém břehu, je známa svými vodními ořechy (odborný název této rostliny s jedlými plody zní kotvice vzplývavá) a také jedním starým sukovitým fíkovníkem, jehož věk už údajně přesáhl 1000 let.

Nad oběma břehy vodního toku se tyčí vrcholy a hřebeny kopců, po je jichž strmých svazích šplhají bílé kozy, a vysoko nad rozervanými skalami majestátně krouží orli.

Celá řeka je krásně průzračná a to díky přírodě. Opravdu mimořádná čistota vody zde přitom není způsobena nějakými přísnými ekologickými opatřeními, ale je dílem samotné přírody, která říční tok štědře zásobí uhličitany.

Komentáře