Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Vesnice Banpo: kousek neolitu v moderní době prostě musíte vidět

Přidáno: 20.04.2017 | Autor: Petra Malá

Vesnice Banpo: kousek neolitu v moderní době prostě musíte vidět

Více než 10 tisíc kamenných nástrojů a jiných předmětů, 250 hrobů nebo 100 základů budov. To a mnoho dalšího objevili pracovníci najatí k vykopání půdy v místě, kde měla být postavena továrna. Stalo se tak v roce 1953, vesnice však fascinuje dodnes.

Místo, jehož období největší slávy se datuje do let 4 500-3 750 před Kristem, se rozprostírá na území asi 20 akrů. Kromě zmíněných nástrojů, hrobů a základů budov zde v 50. letech lidé objevili také několik pecí a několik skladovacích jam. Prvotní nález odstartoval první rozsáhlou archeologickou operaci v Číně a lokalita stále platí za jedno z nejvýznamnějších neolitických míst na světě.

Původ názvu vesnice bohužel není znám. Spoustu informací se o tomto místě ale lze dozvědět v místním muzeu poblíž vesnice, které slouží veřejnosti už od roku 1958.

Vesnice je dokladem o životě kultury Yangshao

Archeologové, kteří se sem houfně vydali zkoumat, co zbylo po předcích, určili, že vesnice, respektive její zbytky a nálezy, které v ní byly objeveny, jsou naprosto reprezentativní ukázkou kultury Yangshao, která se usídlila poblíž Žluté řeky.

O stavbách

Domy, které tu byly nalezeny, měly základy tři metry pod úrovní terénu, takže země tvořila jejich stěny. Ty byly navíc obloženy dřevem a samozřejmostí byla střecha stěny spojující. K izolaci posloužila původním obyvatelům také hlína. Zajímavé je, že každá budova v této vesnici byla oválná. Spousta z nich také měla terasy, které rovněž chránila střecha.

Nedaleko vesnice se nacházelo šest pecí pro vypalování keramiky i hřbitov, který pochopitelně nebyl přímou součástí vesnice.

O kultuře

Kultura Yangshao fungovala na principech matriarchátu. Mimo jiné se to dalo zjistit z hrobů, u nichž byly informace – archeologové tu nenašli jediného náčelníka, ale našli několik žen na pozici vůdců. Ženské hroby byly rovněž o něco honosnější než ty mužské.

Přečtěte si také:I-ťing: Tajuplný systém šesti čar, který udivuje i v 21. století

Lidé patřící k této kultuře byli převážně lovci a sběrači, kteří se později věnovali také zemědělství. Na místě vykopávek byly nalezeny i jednoduché zemědělské nástroje. Víme také, že měli domestikovaná zvířata, především prasata a psy.

Kultura Yangshao se hodně zajímala o keramiku a hojně ji vyráběla. Pravděpodobně nejzajímavější formou je špičatá amfora – lahev na vodu se dvěma držadly a špičatým dnem. Archeologové ho vysvětlují tak, že nádoby s tekutinou byly pevně zasazovány do hlíny, lidé je nestavěli na zem jako dnes my.  

O životě

Každodenní život mohl být docela zajímavý. Odborníci se domnívají, že tato kultura praktikovala „svobodnou lásku“ (v čínštině zouhun), což jsou vlastně sexuální styky bez závazků. Muži tak večer odcházeli spát k ženě, ale ráno se vraceli do domu své matky a obdělávali její pole. Děti byly vychovávány jen v domě své matky.

Důležitá rozhodnutí dělala vždy Ah mi, což byla nejstarší žena v rodině.

Zdroj obrázku: http://bit.ly/2oZoZrd 

Komentáře