Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Nanking – údajně nejkrásnější město Číny. Na co se v něm zaměřit?

Přidáno: 20.05.2016 | Autor: Petra Malá

Nanking – údajně nejkrásnější město Číny. Na co se v něm zaměřit?

Tím údajně nejkrásnějším městem Číny je město Nanking, hlavní město provincie Jiangsu. Významné je zejména díky své historii a kultuře a jeho název lze přeložit jako „jižní hlavní město“ – to ostatně odpovídá. Nanking byl několikrát hlavním městem celé Číny. Čím je i dnes tak zajímavé?

První, co každého návštěvníka zaujme, jsou mohutné hradby, které zde vznikly ve 14. století. Za hradbami se však ocitnete v pulsujícím a rychle se rozvíjejícím městě s 5 milióny obyvatel. Město samotné je rozsáhlé – některé památky hravě obejdete pěšky, ale k jiným se budete muset dostat hromadnou dopravou, abyste se doslova neuchodili.

Hradby, které turisty stále uchvacují

Zmíněné hradby jsou pro turisty stále velmi přitažlivé. V době svého vystavění byly dlouhé přes 30 km a dosahovaly výšky 12 m. Dnes z nich můžeme vidět asi 24 km, které se dochovaly. Součástí zdi byly čtyři brány, přes které se útočníci jen těžko dostávali a přes jednu z nich se dokonce do města ani dostat nepokoušeli.

Další zajímavým prvkem zdi je pevnost Džbán, v níž se mohlo kdysi ukrýt i několik tisíců vojáků.

Co vám v Nankingu nesmí uniknout

Z památek, které byste při návštěvě Nankingu neměli minout, můžeme zmínit třeba Historické muzeum Nebeského království, jež vypovídá o protidynastickém povstání ve 2. polovině 19. století.

Dalším pěkným místem, které stojí za vidění, je Konfuciův palác Fuzimiao, který vznikl v roce 1034 a vyrostl na místě původního chrámu z roku 390 n. l., nebo Chaotiangong, který v minulosti sloužil jako místo zasvěcené vzdělávání. V současné době v něm najdete muzeum schraňující pozůstatky porcelánové pagody.

  • Více o Konfuciovi zde. 

Za zmínku stojí ještě palác Nebeského dvora Tianchaogong, v němž sídlila provinční vláda a nakonec třeba i Sunjatsen a Čankajšek. 

Komentáře