Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Chrám nebes: poklad v historické části Pekingu

Přidáno: 17.10.2017 | Autor: Petra Malá

Chrám nebes: poklad v historické části Pekingu

Peking je sám o sobě zajímavý a nabitý pozoruhodnými místy, která byste při své návštěvě neměli minout. Co ale skutečně nesmíte vynechat, je Chrám nebes. Jde totiž o jednu z nejvýznamnějších památek města.

A nutno dodat, že k nim patří právem. Chrám nebes je komplex taoistických chrámů, jejichž počátky klademe do 15. století. Dříve se tu scházeli k modlitbě i čínští císaři a nejčastěji se tu modlili za dobrou úrodu. Dnes jsou chrámy oblíbené mezi turisty a není divu. Genius loci je tu neuvěřitelně silný.

Čínská mytologie nabízí báje o zrození lidstva, ale o bozích a místě jejich přebývání mlčela. Lidé proto začali věřit, že jediný způsobem, jak se s božstvem spojit, je postavit chrámy, kde se spolu mohou v blíže nespecifikované podobě setkat.

Co nás na Chrámu nebes fascinuje?

Jakmile se sem vydáte, existuje několik prvků, součástí komplexu, které prostě musíte vidět. Například Obětní oltář a jednatřicet metrů vysokou Síň modliteb nacházející se na třístupňovém podstavci. Obdivuhodné jsou také její tři tmavomodré střechy nad sebou a výzdoba interiéru.

Za zmínku rozhodně stojí také třípatrová kamenná terasa, které říkáme Kruhový oltář. Každé patro má své zábradlí z kamení. Konávaly se zde obřady obětí Nebesům při zimním slunovratu.

Budova obklopená kruhovitou zdí, vyhlášená svou nezaměnitelnou akustikou, je nazývání Zdí ozvěn. Jakmile na jednom konci zdi něco zašeptáte, donese se to až na konec druhý! Musíte však počítat s velkým množstvím zájemců, kteří to chtějí vyzkoušet.

Ke komplexu náleží i zahrady, které však mohou působit poněkud chudě – je tu jen udržovaný trávník a několik druhů dřevin. Císaře měla procházka po zahradách uklidnit, ne rozptylovat, proto jsou vyvedeny takto jednoduše. Vy se tu rozhodně projděte také, stojí to za to. Možná zde spatříte hráče deskových her, milovníky tai-či nebo posilování na venkovních strojích. 

Komentáře