Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

Čaj, který vám doslova vykvete před očima

Přidáno: 01.04.2017 | Autor: Vendula Vrablová

Čaj, který vám doslova vykvete před očima

Malou voňavou kuličku z usušených lístků ponoříte do průhledné skleněné nádobky, zalijete horkou vodou a pozorujete, jak se čajový smotek pomalu mění v čarokrásný květ. Je to zázrak? Pro někoho možná. Ve skutečnosti však jde o kvetoucí čaj, který se do povědomí čajomilů dostal poměrně nedávno.

V Evropě jde o čajové mládě

Nikoho pravděpodobně nepřekvapí, že kvetoucí čaj – někdy též nazýván čajový květ – k nám přišel z Číny (provincie Yunnan). Přesné datum výroby a distribuce tohoto netradičního čaje sice není známo, drtivá většina zdrojů však uvádí polovinu minulého století.

Prapůvodně byl čaj vyráběn pouze ve zmíněné provincii Yunnan, se zvyšující poptávkou se ale jeho výroba přesunula také do sousedních provincií An Chuej. Do Evropy se dostal čaj poměrně nedávno, takže o něm můžeme směle mluvit jako o čerstvě vylíhnutém čajovém mláděti.

Společně s čajem si pochutnáte také na květinách

K výrobě kvetoucího čaje jsou používány podlouhlé lístky Čajovníku čínského. Květinový střed, který na čaji ale nejčastěji obdivujeme, tvoří Chryzantémy, Pestrovky kulovité, ale i některé druhy jasmín, či dokonce lilie. Čaje jsou vyráběny ručně s maximální péčí a láskou. Jednotlivé lístky se sešijí s květinami a poté jsou baleny do kulatého nebo srdcového tvaru. Až poté dochází k oxidaci čaje, jeho sušení a následné oxidaci.

Chuť a vůně kvetoucího čaje

Chuťově nejsou kvetoucí čaje nijak výrazné. Ačkoli si mohou mnozí myslet, že jejich chuť je ovlivněna smotaným květem, ve skutečnosti tento květ ovlivňuje chuť pouze nepatrně. Vždy samozřejmě záleží také na způsobu přípravy, která výslednou chuť čaje ovlivňuje mnohem víc. A jak takový kvetoucí čaj vlastně připravovat?

1.  Ideální je, pokud smotek čaje vložíte do průhledné konvičky nebo misky.

2. Čaj nikdy nezalévejte vroucí vodou.

3. Voda by měla ideálně mít 70 až 80 stupňů.

4. Zeleným čajům neprospívá dlouhé louhování (čaj ztrpkne).

5. Bílé čaje již nejsou k louhování tolik náchylné. Doba může překročit i 5 minut.

6. Protože jde o velmi kvalitní čaj, je možno květ zalít vícekrát po sobě.

Je libo sluneční paprsky nebo Krásku v růžovém

Podle toho, jakou podobu čaj ve finále získá, je zvoleno jeho pojmenování. V obchodech či čajovnách proto můžete narazit na Sluneční paprsky, Krásku v růžovém, Srdce k srdci, Jasmínové pohlazení, Stříbrnou romanci, Šepot vulkánu, Slunovrat nebo Zlatou královnu. Jakému čaji dáte šanci? 

Komentáře