Kam se vydat?
Minigalerie
Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie Galerie

Další články

Tchaj-wan: Malá Čína s unikátním bambusovým mrakodrapem ESO travel na Novinky.cz
Tchaj-pej 101 – to je označení budovy, která byla od svého dokončení v roce 2004 do ledna 2010 nejvyšší budovou planety...
Největší stavby světa: Město ve věži, šejkův palác a továrna na Boeingy ESO travel na Novinky.cz
Současným rekordmanem je pekingský letištní Terminál 3 postavený kvůli letním olympijským hrám...
Super výlet vlakem: Z Pekingu do Tibetu nejvýše položenou železnicí světa ESO travel na Novinky.cz
Vysoko na tibetské náhorní plošině se vine nejvýše položená železnice světa. Cesta po ní se blíží cestování časem...

8 věcí o současném dalajlámovi, které vás (možná) překvapí

Přidáno: 10.01.2017 | Autor: Petra Malá

8 věcí o současném dalajlámovi, které vás (možná) překvapí

Dalajlámu zná bez pochyby celý svět. Nejde o jednoho člověka, ten současný je již čtrnáctým v pořadí. Jde o duchovního vůdce Tibeťanů obecně. Podívejte se na něj dnes s námi a zjistěte o něm překvapivá fakta! 

Dalajláma vyřkl mnoho citátů, které jsou dnes a denně opakovány po celé planetě. Lidi v nich nachází útěchu, štěstí a mír. Právě pro šíření míru a lásky je oblíbený nejen mezi buddhisty. A rozhodně jde o zajímavou osobnost. Už třeba jeho jméno pro nás Evropany nezůstává bez pozvednutého obočí – Jetsun Jamphel Ngawang Yeshe Tenzin Gyatso. Běžně se však používá jen Tenzin Gyatso a často dochází ke psaní jinou formou – Tändzin Gjamccho.

1. Zkoušel být vegetariánem

Skutečně. Možná byste od tohoto vitálního muže tak nějak čekali, že bude vegetarián, vegan nebo něco na ten způsob. Zkoušel to, jenže v Tibetu to není tak jednoduché jako u nás, a aby měl pestrou a vyváženou stravu, do masa se znovu po čase zakousl.

2. Má sběratelskou vášeň

Věřte nebo ne, současný dalajláma má i tak „přízemní“ vášeň jako je sběratelství. Libuje si ve sbírání a opravování hodinek. Kromě tohoto koníčku se také ve volných chvílích věnuje zahradničení.

Přečtěte si také: Klášter Šaolin: zábava na prvním a tradice až na druhém místě 

3. Hrál si s myškami

Jako dítě, kdy se musel učit, miloval okamžiky, kdy se mu do pokoje vplížily dvě bílé myšky. Stávalo se to často a jeho to příjemně rozptylovalo od povinností. Rád si s nimi hrál.

4. Získal Nobelovu cenu

Dalajláma získal v roce 1989 Nobelovu cenu za mír, a to pro svou snahu nenásilného řešení sporů mezi Tibetem a Čínou, přičemž podpořil existenci nezávislého a svobodného Tibetu.

5. Česko navštívil několikrát

Mohlo by se zdát, že dalajláma nemá s Českem mnoho společného a možná jen tuší, kde naše země leží. On zde ale byl hned několikrát, třeba poprvé v roce 1990, kdy ho k nám pozval Václav Havel, poté například v letech 2000, 2003 a v dalších letech. V letech 2004 a 2016 se jako host účastnil předních diskuzních televizních pořadů.

6. Měl jiné ambice

Okolnosti dalajlámu už v dětství přiměly zvolit duchovní cestu. Přiznal však, že ho natolik fascinuje věda a technika, že kdyby se nestal mnichem, chtěl by být inženýrem.

7. Přežil jako jeden z mála

Dnešní tibetský duchovní vůdce byl jedním z 16 dětí, které se jeho rodičům narodily. Z nich jich však hranici šesti let přežilo jen pět a on byl jedním z nich.

8. Vede lidi ke štěstí

Když se dalajlámy kdosi zeptal na to, jaký je podle něj smysl lidského života, dočkal se odpovědi, která zněla „být šťastný“.

Komentáře